

Årsplan 24/25
Om barnehagen
Vi er en liten familiebarnehage i Horten, med plass til 8 barn i alderen fra 0-3 år. Her er det trygge rammer, forutsigbarhet og omsorg i fokus. Vi har sentral beliggenhet og har nær tilgang til by, sjø, skog og landbruksarealer.
Vi ønsker å gi barna rike opplevelser med natur, kjøkkenhage og kreativitet. Vi går turer i nærområdet hver dag og har faste tider for besøk til biblioteket. Barnehagen legger vekt på et sunt kosthold med middag og frukt hver dag.
Vi har et faglig samarbeid med Stifinneren barnehage i Åsgårdstrand. Babyhagen bygger sitt syn på barn som kompetente og utforskende. Barndommens egenart må ivaretas samtidig som de voksne bevisst støtter barnas læring og utvikling. Babyhagen familiebarnehage skal være et sted der barn får omsorg og opplever en trygg start på barnehagelivet.
Vi ønsker med denne årsplanen å fortelle hva vi ønsker å vektlegge i vårt arbeid det neste året.

Barnehagens formål
«Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.»
Babyhagen familiebarnehage er underlagt ”Lov om barnehager” og «Rammeplan for barnehagen» som er en forskrift til loven. Hver barnehage har selv stor frihet til å velge sitt innhold, sine mål og arbeidsmåter, men på bakgrunn av de retningslinjene og føringene rammeplanen gir.
Rammeplanens fagområder danner grunnlag for vår helhetlige tilnærming til lek og læring:
1. Kommunikasjon, språk og tekst, 2. Kropp, bevegelse og helse, 3. Kunst, kultur og kreativitet, 4. Natur, miljø og teknikk, 5. Etikk, religion og filosofi, 6. Nærmiljø og samfunn, 7. Antall, rom og form

Vår visjon
"Med hjerte for de minste"
I Babyhagen er omsorg, kjærlighet og trygge rammer det aller viktigste vi kan gi barna i deres første år i barnehagen. Omsorg er en forutsetning for barnas trygghet og trivsel, og for utvikling av empati og nestekjærlighet. Nestekjærlighet er å ville hverandre vel og barn skiller ikke på profesjonell eller familiær omsorg. Det kan vises gjennom blikkontakt, nærhet, tilknytning, men også at vi voksne er lydhør for barnas uttrykk og imøtekommer dem med sensitivitet. Kjærlighet og omsorg kan også være nødvendig grensesetting og veiledning. De yngste barna har behov for voksne som kan se deres behov, forstå deres følelsessutrykk og gi et fang når de har behov for nærhet og trøst. Ved å skape gode dager for de små legger vi grunnlaget for en god og sunn utvikling, både språklig, sosialt og emosjonelt.
Det relasjonelle aspektet er ofte avgjørende for om barnet får en god danningsprosess tidlig i livet. Danning omfatter alle møter, opplevelser og erfaringer vi gjør gjennom hele livet som påvirker og danner oss som mennesker. Barna skal være aktive aktører i egne danningsprosesser.
Reggio Emilia
Reggio Emilia-filosofien har sin forankring i en dyp humanistisk livsholdning som bygger på en sterk tro om menneskets muligheter, en dyp respekt for barnet og en overbevisning om at alle barn fødes rike og intelligente, med en sterk iboende kraft til å utforske verden. Pedagogikken fornyes og utvikles i takt med barnas behov og i takt med samfunnsendringer. Reggio Emilia er ikke et fastlagt pedagogisk opplegg som man kan overta, men man kan la seg inspirere av tankene og filosofien. Man kan bruke dette som en arbeidsmetode i det pedagogiske arbeidet, og utvikle sin egen pedagogiske plattform.
Vårt utgangspunkt er en stor interesse for å forstå og lære å kjenne barna. Det er to grunnelementer som utgjør filosofien; Det ene er oppdragelse til demokrati. Det andre er barnas språk. Barn har mange "språk" å uttrykke seg på og lære gjennom, men frarøves de fleste av dem fordi vi tradisjonelt har bedt barn "tenke uten hender" og "handle uten hode". Grunntanken er at et mangfold av uttrykksmåter gir en dypere forståelse. Pedagogikken har 3 hovedaktører: Barnet, den voksne og rommet.
Vi er opptatt av at det skal foregå pedagogiske prosesser hele dagen og at rommene og materiale er tilgjengelig for barna så lenge barnehagen er åpen. En tydelig og gjennomtenkt organisasjon er et verktøy for at barn og voksnes læring stadig er i utvikling. Vi har valgt å organisere oss slik at det bidrar til et miljø som fremmer konsentrasjon, arbeidsro og meningsfull fordypning for barn og voksne i mindre og større grupper. Gjennom vår organisering av dagen har vi lagt opp til en rytme der prosjekter, frie aktiviteter, rutiner, spontane oppdagelser, møter og refleksjon utgjør en meningsfull sammenheng.
Det medvirkende barnet
Den pedagogiske filosofien i Reggio Emilia er forankret i en dyp respekt for barnet og en overbevisning om at alle barn er født rike og intelligente, med en sterk drivkraft til å utforske verden. I Reggio Emilia har man en sterk tro på menneskets muligheter, og legger stor vekt på solidaritet, samarbeid og en tro på at man gjennom å bekrefte barnas individualitet og rettigheter på sikt kan forandre verden i en mer demokratisk retning.
I Babyhagen har vi stort fokus på DEMOKRATI. Det vises gjennom den daglige dialogen med barn der deres ytringer og behov for medvirkning med eller uten ord blir verdsatt. Det vises gjennom hvordan barns forslag blir mottatt, det vises gjennom våre samlinger der de voksne gir rom for barnas stemmer.
Barnehagen er et fellesskap med rom for individet og deres ulike meninger og oppfatninger av verden. Barnas 100 språk må få komme til uttrykk. Gjennom dialog, kroppsspråk, gjennom medvirkning og avstemming. Slik blir barna deltakende, kritiske demokratiske borgere i et samfunn på sikt!
«Det man hører glemmer man, det man ser husker man, det man gjør forstår man» (Loris Malaguzzi). Vårt mål er at barna skal få delta og bidra så mye de kan ut fra sine evner og utvikling.
ROMMET SOM 3. PEDAGOG
LEK- OG LÆRINGSMILJØ
I Babyhagen familiebarnehage er rom en hovedaktør i det pedagogiske arbeidet. Når vi skal skape arena for lek og læring så bruker vi det fysiske rommet aktivt for å fremme dette. At barna har et rikt utvalg av leker enten det er løse deler eller definerte leker, at barna kan finne steder i barnehagen der de inspireres til lek og at barnehagen er tilpasset alder både mtp møblering og interesser er utrolig viktig. Derfor vil rommene våre stadig endre seg utfra barnas behov og medvirkning i eget læringsløp.
Det neste året blir det fokus på å heve kompetansen i personalet om lek spesielt. Vi skal gjennom felles kompetanseplan med Hortensbarnehagen fokusere på lek og læringsmiljø. Samtidig vil alle i personalet jobbe seg gjennom Udir sin kompetansepakke om lek.
Kompetansepakken om lek er laget for å bygge opp under kollektiv kompetanseutvikling i barnehagen. Den består av fagstoff, aktiviteter, lydfiler og filmer vi kan bruke i profesjonelle læringsfellesskap. Kompetansepakken inneholder fem temaer: Om lek, din rolle i leken, lek og inkludering, tilrettelegge for det fysiske miljøet inne og tilrettelegge for det fysiske miljøet ute.
Moduler:
-
Kom i gang
-
Modul 0: Introduksjon
-
Modul 1: Om lek
-
Modul 2: Din rolle i leken
-
Modul 3: Lek og inkludering
-
Modul 4: Tilrettelegge for det fysiske lekemiljøet inne
-
Modul 5: Tilrettelegge for det fysiske lekemiljøet ute

Kjøkkenhagen vår
I Babyhagen er kjøkkenhagen grunnmuren for mye av vårt pedagogiske arbeid. Der er barna deltakende fra det første frøet som sås på våren til høsting av grønnsaker og frukt på høsten. Det er mye som skal skje for at vi skal få mat fra jord til bord. For oss er det viktig å gi barna en begynnende forståelse for hvor maten kommer fra. Både menneskene, insektene, naturen og dyrene bidrar til at vi har mat å spise. Maten er virkelig noe å være takknemlig for! Det handler om å få en grunnleggende respekt for dyre- og planteliv og at naturen er verdt å ta vare på. For oss er også mat og matlaging en viktig sosialiseringsarena. Det å bli kjent med ulike smaker og å få dele et felles måltid hver dag ser vi på som viktig for barnas utvikling. Barna er hver uke med på matlaging, hvor vi tilbereder middag eller andre retter.
Et godt språkmiljø
Språk er avgjørende for læring, sosiale relasjoner og vennskap. Barn lærer språk i samhandling og samtale med andre, spesielt i situasjoner som er meningsfulle for dem. Språkutvikling skjer gjennom hele dagen; i rutinesituasjoner, lek og i planlagte aktiviteter.
Språk er noe av det viktigste barn lærer gjennom på sine første år. Språket gir identitet og tilhørighet til et fellesskap. Ved hjelp av språket lærer barna å forstå seg selv og omverden. Dette er avgjørende for barnets utvikling både intellektuelt, sosial og emosjonelt.
I samlingsstund og samtaler med barna har vi fokus på ord og begreper som barna møter i aktivteter, lek og prosjektarbeid i barnehagen. Det gjøres gjennom rollelek, lesing, spill, sanger og regler. Faste sanger, rim og regler er også gode aktiviteter for å lære språk. Det viktigste er at aktivitetene skal være meningsfulle for barna. De ansatte støtter i samtalene med å utvide barnas ytringer. For eksempel gjentar ord eller setninger med riktig uttale og grammatikk. Vi har faste turdager til Horten bibliotek. Vi støtter kommunikasjon med bilder og symboler der det trengs.
I følge Rammeplan (2017) for barnehager skal personalet:
- følge med på barnas kommunikasjon og språk og fange opp og støtte barn som har ulike former for kommunikasjonsvansker, som er lite språklig aktive, eller som har sen språkutvikling
- bidra til at språklig mangfold blir en berikelse for hele barnegruppen, støtte flerspråklige barn i å bruke sitt morsmål og samtidig aktivt fremme og utvikle barnas norsk-/samiskspråklige kompetanse.
I følge Anne Høigård (2017) skjer språklæring når barn er i aktivt samspill med andre. For å legge til rette for en god språkutvikling må barnehagen ha et godt språkmiljø. Et godt språkmiljø kjennetegnes av:
1. Det fysiske miljøet (plasser med ro til lesing, fravær av støy, muligheter for rollelek, kreativitet, stimulerende aktiviteter)
2. Sosial organisering (mindre grupper, muligheter for frilek vs voksenstyrte aktiviteter)
3. Menneskene (aktive og tilstedeværende voksne, gode relasjoner til barn og voksne, gode språklige rollemodeller)
Samarbeid med hjemmet
Et tett samarbeid med foreldrene er viktig for å kunne følge barnas flerspråklige
utvikling. Daglige uformelle samtaler hvor informasjon om barnas opplevelser er viktig. Slik kan foreldrene kan samtale med barna om deres erfaringer på morsmålet. Foreldrene må støttes i å bruke morsmålet med barna sine, da et godt utviklet morsmål gir et bedre grunnlag for å lære andrespråket.
Kartlegging og oppfølging
Barnas flerspråklige utvikling er et tema på foreldresamtaler. Ved mistanke om forsinket språkutvikling vil vi i samarbeid med foreldrene legge en plan for videre tiltak. Stifinneren barnehage bruker TRAS (Tidlig Registrering Av Språk) som verktøy for å kunne følge barnas språkutvikling. TRAS er et verktøy for å vurdere om noen barn strever og ikke følger den aldersadekvate språkutviklingen. Hvis barnet har flere hjemmespråk vil vi i samarbeid med foreldrene fylle ut skjema for hvert språk.
HOPP - helsefremmende oppvekst i Horten
Grunnlaget for god helse legges tidlig i livet. Helsefremmende Oppvekst i Horten kommune (HOPP) er et tverrfaglig kommunalt samarbeid, som skal legge til rette for sunn livsstil hos barn og unge, gi bedre læringsforhold, økt trivsel og forebygge livsstilssykdommer og inaktivitet.

Kosthold
Barnehagen serverer to måltider om dagen. Vi lager middag hver dag, med blant annet grønnsaker vi dyrker i kjøkkenhagen vår. Vi har fokus på sunn og næringsrik mat. Barna er hver uke med på å tilberede mat.

Bevegelse
Hver uke har vi trening, hvor vi har fokus på bevegelsesglede med sang, musikk og dans. Vi går også mange turer hver uke.

Trivsel
Lek og fysisk aktivitet er viktig for barnas trivsel og utvikling. Nok søvn og hvile er spesielt viktig for de minste barna. En god balanse mellom aktivitet og hvile er nødvendig for fysisk og psykisk velvære. Vi legger til rette for individuelle behov for søvn.
Årets prosjekt
"REISE I FANTASI OG LEK"
Hvert år velger Stifinnerens og Babyhagens ansatte noen satsningsområder som er felles for begge barnehagene. Da er det prosjektarbeid som er metoden og barnas medvirkning er i hovedfokus. Årets satsingsprosjekt vil vi la barna reise gjennom hele året, i fantasien og i lek. Gjett om vi skal lære og erfare mye gjennom det! Hver måned vil det bli presentert et nytt reisemål og det blir stor frihet for hver barnehage å velge hvordan de skal være barnas reisefølge og tilrettelegge for en lekende og lærerik opplevelse. Det kan både være steder, andre tider eller kanskje til og med i verdensrommet vi kan reise. Målet for reiseprosjektet er å utvikle både barnas og de voksnes lekekompetanse.
.jpg)
TILKNYTNING I BARNEHAGEN
Å begynne i barnehage er en stor overgang for både barn og foreldre, derfor er det viktig at personalet i barnehagen legger stor vekt på å etablere trygge relasjoner til barnet. Tilvenningsperioden er svært sentral for barns opplevelse av trygghet og tilknytningskvalitet er av særlig betydning for de yngste barna i barnehagen. Det er derfor viktig å ha rutiner som sikrer at barnet får hjelp til å etablere en trygg tilknytning til ansatte.
1. Samarbeid mellom hjem og barnehage: Tilvenning bør skje på barnets premisser og i god dialog mellom foreldrene og personalet i barnehagen. Et godt samarbeid mellom barnehagen og foreldrene er det aller viktigste for å lykkes med tilvenning. Vi jobber med å gi god informasjon om barnehagens innhold ved bruk av Mykid, oppstartsamtale, foreldresamtaler, møte med foresatte ved henting og levering. Foreldrene er de som kjenner barnet best, derfor er det viktig at dere forteller hvilke psykiske og fysiske behov barnet har. En oppstartsamtale er viktig for å bli kjent med hverandre, stille spørsmål og avklare gjensidige forventninger. Målet med oppstartsamtalen er å sikre en god barnehagestart for barnet i samarbeid med barnets omsorgspersoner.
2. Sett av god tid til tilvenning: Det å starte i en barnehage er en viktig overgang i barns og foreldres liv. De fleste trenger flere dager for å bli trygge på et nytt sted og nye mennesker. Tilknytningsdager bør derfor være godt gjennomtenkt. Sett av god tid til tilvenning. Synes du at tre dager ikke er nok, bruk feriedager for å hjelpe barnet til å bygge et tillitsforhold til nye voksne.
3. Korte dager i begynnelsen: De første ukene etter oppstart i barnehagen kan være krevende for små barn. Vi prøver å legge til rette for litt rolige hverdag de første ukene ved å dele barn i små grupper og velge rolige aktiviteter. Så lenge det er mulig, bør barnet ha kortere dager i begynnelsen og foreldre bør være forberedt på at barnet kan bli fortere trøtt, spise eller sove dårlig. Gi gjerne beskjed om det til ansatte i barnehagen, så vi kan legge til rette for en rolig dag i barnehagen.
4. Primærkontakt: Det er viktig at alle ansatte på avdeling blir kjent med barnet og foreldre. Det skjer over tid og ansvaret for barnet blir naturlig fordelt mellom alle som jobber på avdelingen. Pedagogisk leder på avdeling er som regel kontaktpersonen deres. Men alle barna er forskjellige og har ulike behov. Om det oppstår behov for tettete oppfølging av barnet i tilvenningsperioden, får dere en primærkontakt for å gjøre tilvenning lettere.
5. Besøksdager: Vi tilbyr besøksdager i forkant til tilvenning hvor barn og foreldre kan være i barnehagen noen timer hver uke før oppstart. Det er en fin mulighet til å møte andre foreldre, barna og bli kjent med barnehagehverdagen. Vi som jobber her, får også første mulighet til å skape kontakt med barna og avklare forventninger til tilvenningsperioden.
Kvalitetssikring
BARNAS BARNEHAGEMILJØ - livsmestring, trivsel og glede!
Gjennom strukturert arbeid med psykososialt barnehagemiljø skal alle som benytter barnehagen vite at barnehagen tar saken!
Aktivitetsplikten sier at personalet skal:
- Gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang
- Si ifra til styrer/Pedagogisk leder
- Undersøke hva som har skjedd
- Sette inn tiltak, og lage en plan for å søre for at barnet får et trygt og godt barnehagemiljø
For at barnehagen skal lykkes med alle sine mål og pålegg trengs det er en styringsform som både ivaretar barnas, personalets og de foresattes ønsker og tilbakemeldinger. Gjennom foreldrerådet og Samarbeidsutvalget (SU) sørger vi for å få en felles arena å diskutere barnehagen i. Det er barnehagens leder som har ansvar for at progresjonsplaner følges, veiledning gis og at det pedagogiske arbeidet både dokumenteres og evalueres jevnlig. Gjennom vårt intranett Mykid går mye av det daglige samarbeidet. Ved bruk av teams har vi god kontakt med det offentlige.
Vi deltar i den nasjonale foreldreundersøkelsen og har også egne dersom det er behov for å undersøke noe nærmere. Vi er opptatt av dialog og åpenhet for å sikre god kvalitet.
Møtestruktur
Avdelingsmøter
Ukentlige avdelingsmøter med hele personalet. Der evaluerer vi vårt arbeid med barna og drøfter videre planer for prosjekter, rutiner og oppfølging av enkeltbarn.
Kontaktmøter med PPT
Vi har samarbeid med pedagogisk rådgiver fra PPT (Pedagogisk psykologisk tjeneste i Horten kommune). To ganger i halvåret møtes vi for veiledning og drøfting av vårt arbeid med barnas lekemiljø og utvikling.
Personalmøter
Månedlige møter sammen med personalet i Stifinneren barnehage. Faglig påfyll og planlegging av prosjektarbeid.